A hazánkba utazó első SH ösztöndíjas dél-afrikai diákok számára a felkészülést és a beilleszkedést elősegítendő pretoriai Nagykövetségünk a dél-afrikai Felsőoktatási és Képzési Minisztériummal (DHET) közösen, a dél-afrikai Nemzetközi Kapcsolatok és Együttműködési Minisztérium (DIRCO) közreműködésével 2017. augusztus 22-24. között háromnapos tájékoztató rendezvénysorozatot tartott Pretoriában.

A felkészítés záróeseményére a nagyköveti rezidencián került sor, kerti állófogadás keretében, amelyet Király András László nagykövet rendezett az első dél-afrikai Stipendium Hungaricum ösztöndíjnyertesek tiszteletére. A dél-afrikai diákok mellett a DHET részéről Gwebinkundla Qonde felsőoktatási államtitkár, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram operatív feladataiban résztvevő munkatársak voltak jelen. A rendezvényen a dél-afrikai külügyi tárca (DIRCO) is jelentős számban képviseltette magát.  

Király András László nagykövet beszédében megköszönte a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban résztvevő dél-afrikai minisztériumok értékes munkáját, és gratulált az ösztöndíjpályázat nyerteseinek. Beszélt a Magyarországon tanuló külföldi, köztük afrikai diákok növekvő számáról, majd globális áttekintést nyújtott az SH program küldő partnereiről. Kifejtette, hogy jó tanulmányi eredményeket vár el minden hallgatótól, és megosztotta azon meggyőződését, hogy a tehetséges fiatalok tanulmányaikból visszatérve komoly sikereket fognak elérni hazájukban, a Dél-afrikai Köztársaságban.

Gwebinkundla Qonde felsőoktatási államtitkár méltatta hazánk nagylelkű felajánlását, amelynek köszönhetően kivételesen nagyszámú dél-afrikai diák számára nyílik meg a külföldi továbbtanulás lehetősége. Lelkesítő beszédében többek között arra hívta fel a hallgatók figyelmét, hogy ösztöndíjas tanulmányaik során hazájukat fogják képviselni egy idegen országban, a magyarok róluk fognak képet alkotni Dél-Afrikáról. Hangsúlyozta, hogy a Magyarországon szerzett tudásuk, élményeik és kapcsolataik fontos építőkövei lehetnek a jövőjüknek.