2 Apr

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ismeretlen elkövetők a COVID-19 járvány miatt kialakult helyzetet kihasználva próbálnak csalást elkövetni. Több esetben előfordult, hogy közvetlenül külföldi egészségügyi intézményeket, gazdasági társaságokat kerestek meg létező, vagy fiktív, esetleg felszámolás alatt álló magyar vállalkozások nevét felhasználó személyek azzal, hogy nagy tételben rendelkeznek egészségügyi védőfelszereléssel (általában arcvédő maszkokkal), amelyeket értékesítenének. A tranzakció lebonyolítása érdekében előleget kérnek, az eszközök azonban különféle indokokra való hivatkozással nem érkeznek meg a rendeltetési helyre.

Tekintettel arra, hogy az ilyen bűncselekmények, még ha kísérleti szakaszban maradnak is, alkalmasak arra, hogy a magyar üzleti szereplők hitelességébe, illetve a magyar gazdaság megbízhatóságába vetett bizalmat a külföldi partnerek előtt aláássák, kérjük, hogy az ilyen és ehhez hasonló megkeresések, érdeklődések kezelése során fokozott figyelemmel járjanak el!

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további információra vagy segítségre van szükség, a Nagykövetség külgazdasági attaséja áll szíves rendelkezésre.