27 Oct

Változások a COVID-19 járvány miatti Magyarországra történő belépés szabályaiban 2020. szeptember 21-től

 

A Kormány a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. (VIII. 30.) rendeletével, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) rendeletével, a 422/2020. (IX. 4.), valamint a 432/2020. (IX. 18.) rendeletével módosította a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő beutazásának feltételeit. 

 

Magyar állampolgárok az országba belépéskor 10 nap karanténra kötelezettek, amelyet csak két, legalább 48 órás különbséggel elvégzett PCR-teszt negatív eredménye esetén lehet lerövidíteni. 

 

A magyar állampolgárral azonos feltételek szerint léphet be Magyarországra:

  • magyar állampolgár családtagja;
  • Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja;
  • az idegenrendészeti hatóság által kiadott, érvényes, 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezők;
  • üzleti, illetve gazdasági céllal beutazók;
  • sporteseményekre és kulturális rendezvényekre érkezők bizonyos esetekben;
  • Magyarországon átutazó személyek.

 

Az előző pontban leírtakon túl beléphetnek azok a külföldiek is, akiknek a belépést a rendőrség előzetesen, a https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem oldalon keresztül benyújtott  kérelem alapján engedélyezte.

 

További információk a Konzuli Szolgálat honlapján: 

 

A  Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ Budapesten: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/konzuli-tajekoztatasi-es-ugyeleti-kozpont

 

Dél-afrikai Köztársaság koronavírus-helyzetével kapcsolatban a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai adnak tájékoztatást: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?del-afrika


A magyarországi koronavírus-helyzetről továbbra is naprakész adatok, valamint hivatalos közlemények érhetők el magyarul (https://koronavirus.gov.hu/) és angolul (www.abouthungary.hu).